Антон Кульчицький: інженерія має шанси стати головним драйвером економічного зростання в Україні

Антон Кульчицький: інженерія має шанси стати головним драйвером економічного зростання в Україні

Інженерія в Україні має шанси стати головним драйвером економічного зростання, переконаний директор інжинірингової компанії Прогрестех-Україна Антон Кульчицький. Свою думку він обґрунтував в інтерв’ю для інтернет-видання "Українська правда".

Зокрема, ілюструючи вплив експорту інжинірингових послуг на економіку України, Антон Кульчицький порівнює діяльність умовного інженерного центру й підприємства, що належить до орієнтованого на експорт потужного сегмента АПК – виробництва зернових культур. Так, за його підрахунками, для формування однакового за розмірами фонду оплати праці аграрне підприємство змушене витрачати майже в 9 разів більше коштів, ніж інженерний центр.

"А що таке фонд оплати праці? Це – гроші, які співробітник витрачає на придбання потрібних йому речей і послуг. Це також – гроші, які у вигляді внесків, відрахувань і податків ідуть на виплати пенсій і соціальної допомоги, на наповнення бюджетів різних рівнів" – пояснює Антон Кульчицький.

На підставі порівняння специфіки двох українських галузей, він робить висновок: за впливом на економіку річний експорт інженерних послуг компанії Прогрестех-Україна, у якій працює майже 1000 інженерів, тотожний експорту пшениці, зібраної з поля загальною площею 4000 квадратних кілометрів.

Антон Кульчицький, 48-річний вчений і менеджер, громадянин США, працював в Університеті Аляски і в Арктичному Суперкомп'ютерному Центрі, брав участь у багатьох проєктах NASA. 4 роки тому – заснував американську компанію Coupi з філією в Україні, що надає інтелектуальні послуги. У липні цього року очолив Прогрестех-Україна.

Антон Кульчицький упевнений, що розвиток сфери інтелектуальних послуг також стимулює висока якість кадрових ресурсів в інженерії й ІТ секторі України. У ці професії, за його спостереженнями, наразі приходять молоді люди з високим інтелектуальним потенціалом, відповідальним ставленням до роботи й розвиненим бажанням учитися далі.

"Перше, що я помітив, коли почав працювати в Україні, це – висока концентрація молодих людей, які займаються технічними дисциплінами, – зауважує очільник Прогрестех-Україна. – В Україні так сталося, що природнича й технічна освіта надає, ймовірно, найкращі соціальні ліфти. Придивіться, середній клас у країні сьогодні здебільшого складають інженери й IT-спеціалісти".

Те, що в Україні активно формується і прогресує прошарок людей, орієнтованих на інновації та професійне зростання, Антон Кульчицький вважає величезною перевагою, якою держава неодмінно має скористатися. Адже історія підтверджує: перспективними стають країни, що роблять ставку на технічний прогрес. Вони швидше за інші змінюються структурно, стають економічно успішними і кращими для життя своїх громадян.

Цей тренд, вочевидь, узяв до уваги й провідний виробник авіатехніки Boeing, який 2014 року розпочав пряму кооперацію з українською інжиніринговою компанією. Минуло лише кілька років, й український контрагент компанії Boeing, Прогрестех-Україна, дістала від свого замовника почесну нагороду за виняткову ефективність і високу якість робіт, нагадує Антон Кульчицький. Невдовзі українська компанія стала найбільшим у Східній Європі постачальником послуг лідерові світової аерокосмічної галузі.

Окрім якості сервісів Прогрестех-Україна, Boeing також цінує сильну позицію свого українського партнера у сфері підготовки кваліфікованих інженерних кадрів.

"Прогрестех-Україна активно займається якісною підготовкою інженерів у співпраці з провідними вишами країни. Це дає нам змогу енергійно розвивати бізнес, задовольняти запит на виконання інженерних робіт широкого спектру від нашого головного партнера, компанії Boeing, – каже директор Прогрестех-Україна. – Ми також допомагаємо зберігати й розвивати інженерну школу України, посилювати привабливість інженерного фаху, створювати умови для сталого зростання цього сектора промисловості".