Прогрестех-Україна під час війни двічі реформувала бізнес-процеси й підвищила продуктивність праці

Прогрестех-Україна під час війни двічі реформувала бізнес-процеси й підвищила продуктивність праці

Протягом року роботи в умовах воєнного стану компанія Прогрестех-Україна, що є провайдером інтелектуальних сервісів для аерокосмічної галузі, змінила алгоритми командної взаємодії, підвищила продуктивність праці й посилила свій експортний потенціал. Попри негативний вплив російської збройної агресії на український бізнес, компанія зберегла потужну інженерну команду, пролонгувала контракти на постачання послуг і подвоїла оплату праці інженерів, залучених до проєктних робіт.

Для відновлення ефективного функціонування, порушеного через повномасштабне вторгнення рф, Прогрестех-Україна довелося двічі суттєво перелаштувати бізнес-процеси. Перша кардинальна модернізація форми роботи компанії припала на березень – квітень 2022 року. До неї призвела масова релокація працівників, які набули статусу вимушених переселенців унаслідок російського нашестя.

Моніторинг перебігу переселення персоналу в межах України засвідчив його переважну концентрацію в західних регіонах, у Києві й передмісті столиці. Водночас інженери, які перетнули кордон, гуртувалися передусім у Польщі, де адміністрація Прогрестех-Україна планувала облаштувати офісний центр.

Значне географічне розпорошення персоналу потребувало невідкладно перевести на дистанційний формат роботи всю команду Прогрестех-Україна. Складність завдання полягала в потребі у додатковому технічному оснащенні з огляду на жорсткі стандарти кібербезпеки й підвищені вимоги до захисту інформації, зумовлені участю компанії в міжнародних аерокосмічних програмах.

Звісно, Прогрестех-Україна мала досвід налаштування дистанційної праці під час пандемії COVID-19. Тоді компанія забезпечила автономний режим роботи половині інженерного штату - цього було цілком достатньо, щоб уберегти конструкторський центр від поширення інфекції. Але в умовах гарячої фази війни такого рівня автономності виявилося замало.

Отже, на початок наступу рф півтисячі фахівців Прогрестех-Україна мали верифіковані замовником портативні ІТ системи та безпечний віддалений доступ до комунікаційних технологій і програмних продуктів. Ще приблизно 500 співробітників компанії, які стали вимушеними переселенцями, такої портативної комп’ютерної техніки не мали й у в перші тижні російської навали – були позбавлені можливості долучитися до командної проєктної роботи.

Через це у березні 2022 р. Прогрестех-Україна узялася до втілення моделі шерингу – спільного користування наявним портативним захищеним комп'ютерним обладнанням у межах невеликих груп інженерів. Такі мікрогрупи адміністрація формувала, зважаючи на поточне місце проживання працівників, та в разі потреби допомагала їм змінити локацію.

У квітні-травні корпоративна система шерингу поступово набувала тривкості, що дало змогу наладнати конструкторську роботу в кілька змін. Інженери поверталися до участі в інтернаціональних проєктних групах, відновлювалися втрачені вертикальні й горизонтальні робочі зв’язки. Починаючи з квітня, середньомісячна чисельність персоналу, залученого до міжнародних аерокосмічних проєктів, постійно зростала і вже від червня – стабільно перевищувала місячні показники довоєнного року.

У жовтні-листопаді 2022 р. український бізнес зазнав нової атаки – росія вдалася до масованих ракетно-дронових ударів у намірі знищити енергосистему України. Періодичні блекаути, раптові і планові знеструмлення – регулярно занурювали в темряву практично всі регіони країни.

За таких умов режим дистанційної праці не давав змоги інженерам компанії системно взаємодіяти з партнерами в складі міжнародних проєктних команд. Постійно переривалися робочі процеси, планування втратило сенс, стало неможливим дотримання графіка робіт. Це суттєво знизило продуктивність і спонукало Прогрестех-Україна вдруге упродовж року змінити форму організації праці.

Протягом кількох тижнів компанія облаштувала низку офісних приміщень на території України, оснастила їх альтернативними системами безперебійного електроживлення й інтернету, забезпечила резервні запаси питної води і продуктів харчування.

Уже на початок листопада Прогрестех-Україна оперувала шістьма офісними центрами. Три з них розташовано в різних районах Києва, ще по одному – у передмісті столиці (Бучанський район), на заході Україні (м. Івано-Франківськ), а також на півночі Польщі (м. Бидгощ). Сумарно ці офіси мають достатньо обладнаних робочих місць для розміщення всього персоналу компанії.

Відтак Прогрестех-Україна вкотре мінімізувала вплив на свою діяльність поточних викликів, породжених російським збройним нападом.

Стійкості й динаміки в роботі компанії також додало забезпечення персоналу новим обладнанням. Зокрема, улітку й восени 2022 року інженери отримали чергові партії портативних робочих станцій із необхідним рівнем кіберзахисту, а взимку – додаткові альтернативні джерела енергії для підтримання автономної роботи.

Тож тепер Прогрестех-Україна спроможна ефективно працювати в офлайн, дистанційному чи гібридному форматах, незалежно від режиму енергопостачання.