За підтримки Прогрестех-Україна створено навчальну програму для закладів загальної середньої освіти

За підтримки Прогрестех-Україна створено навчальну програму для закладів загальної середньої освіти

У Києві відбулася презентація соціального освітнього проекту - втілення за підтримки Прогрестех-Україна програми дуального навчання для закладів середньої освіти. Учасники проекту, учні середніх шкіл, презентували перші надруковані на 3D принтері зразки моделі регіонального пасажирського літака.

Конструкторською та виробничою базою проекту став Навчально-виховний комплекс №141 "Освітні ресурси та технологічний тренінг" (НВК №141 ОРТ) міста Києва. Прогрестех-Україна забезпечила викладання і практичні заняття з технології цифрового виробництва авіатехніки.

Відразу після запуску програми в січні 2019 року через соціальні мережі було сформовано навчальну групу в складі 30 учнів 9-11-х класів середніх шкіл Києва, Львова й низки міст Черкаської області.

Під керівництвом провідних інженерів і викладачів, залучених Прогрестех-Україна, школярі ознайомилися з конструкцією літака, основами аеродинаміки, методиками інженерних розрахунків та тривимірного моделювання авіаційних конструкцій. Учні також опанували технології 3D друку, постобробки і складання компонентів конструкції планера та виготовили три перші авіамоделі.

Наразі у виробництві - ще до 10 зразків зменшеної копії планера повітряного судна. Усі вони різняться числом і конфігурацією компонентів - відповідно до авторського рішення кожної з проектних груп, на які було розподілено учнівську команду.

Основні цілі освітнього проекту:

  • мотивація учнів старших класів до усвідомленого вибору професії,
  • популяризація інженерних спеціальностей, затребуваних глобальним ринком високих технологій,
  • отримання учнями додаткових знань і навичок, необхідних для здобуття інженерної освіти.

Ініціатори проекту - Прогрестех-Україна і НВК №141 ОРТ - розраховують на його подальший розвиток. Зокрема, планується розширити географію охоплення закладів середньої освіти. Крім того, готовність долучитися до проекту вже висловили провідні технічні виші України. Серед них - Національний технічний університет КПІ імені Ігоря Сікорського (Київ) та Національний аерокосмічний університет імені Миколи Жуковського ХАІ (Харків).

Поєднання зусиль фахівців середньої й вищої школи та однієї з найбільших інженерних компанії України - стане підґрунтям створення унікальної національної мережевої програми дуальної освіти. Відтак матимемо нагоду сформувати в Україні ефективну систему послідовної (починаючи із закладів середньої освіти) підготовки професійних кадрів для інноваційної економіки.