Boeing 777X, спроектований за участю Прогрестех-Україна, виконав перший політ

Boeing 777X, спроектований за участю Прогрестех-Україна, виконав перший політ

Успішно завершено перший політ широкофюзеляжного Boeing 777-9X. Літак репрезентує новітнє сімейство 777X, спроектоване за участю інженерів Прогрестех-Україна.

25 січня 2020 року перший льотний зразок 777X здійнявся в небо з аеродрому Пейн Філд (Paine Field), розташованого поруч із заводом Boeing в Еверетті (штат Вашингтон, США). Майже 4-годинний політ 777-9X започаткував льотну фазу програми випробувань сімейства найбільших у світі комерційних двомоторних широкофюзеляжних літаків.

Boeing офіційно оголосив про запуск програми 777X восени 2013 року. Із 2016 р. інженерна команда Прогрестех-Україна поетапно підключилася до робіт із моделювання й аналізу міцності конструкцій елементів планера, а згодом до технологічної підтримки виробництва 777X.

Нове сімейство Boeing матиме дві версії літаків: 777-8X і 777-9X. Їх розроблено з урахуванням потреб різних сегментів ринку далекомагістральних перевезень та запитів експлуатантів повітряних суден.

777X оснащено найбільш потужним і економічним двигуном в історії комерційної авіації та композитним крилом четвертого покоління зі збільшеним розмахом.

Boeing 777X також стане першим цивільним літаком, крило якого має складані закінцівки. Унікальна система управління закінцівками забезпечить сумісність нового літака з наявною інфраструктурою аеродромів, незважаючи на збільшений розмах крила. Особливість системи полягає в тому, що в процесі посадки закінцівки автоматично складатимуться після зниження швидкості літака під час пробігу. У такий спосіб розмах крила буде зменшено майже на 8 метрів.

Поєднання застосованих інновацій дасть змогу 777X споживати на 12% менше пального, ніж конкуруючі типи літаків. Такою ж мірою скоротяться викиди вуглекислого газу в атмосферу. На 10% буде знижено витрати на експлуатацію 777X у порівнянні з літаками конкурентами.

Крім цього, сімейство 777X успадкує новітні технології 787 Dreamliner, включно з більш досконалими системами життєзабезпечення й управління польотом, унікальним салоном і поліпшеною ергономікою.

Початок комерційної експлуатації 777X очікується 2021 року. Boeing уже має замовлення від провідних світових авіаперевізників на 340 літаків нового сімейства.

Прогрестех-Україна розпочала співпрацю з Boeing 2014 року.

Через 4 роки, у квітні 2018-го, компанія Boeing на щорічній глобальній конференції постачальників оголосила про присудження Прогрестех-Україна нагороди за виняткову ефективність і якість робіт Performance Excellence Award. Це одна з найвищих корпоративних нагород, котру Boeing щорічно вручає найкращим постачальникам товарів і послуг. Компанія Boeing визначила отримувачів нагороди серед 13000 своїх найактивніших постачальників із 57 країн світу.

Сьогодні інженери Прогрестех-Україна беруть участь у всіх авіабудівних програмах Boeing Commercial Airplanes, включно з проектуванням нових літаків.